TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanlığı, koronavirüs nedeniyle iş yerleri geçici süre ile kapatılan ve yaklaşık bir yıldır hiçbir gelirleri ve güvenceleri olmaksızın hayatlarını sürdürmeye çalışan müzisyenlerin seslerini duyurmak için bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Konak Meydanı’nda yapılan açıklamaya, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in yanında CHP İzmir milletvekilleri Atila Sertel ve Kani Beko, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, Sokak Sanatçıları Derneği Başkanı Kubilay Mutlu, İÇİN Sanat Derneği Başkanı Mertcan Tilin, İzmir Sahne Sanatçıları Derneği Başkanı Muhammer Açıkpazu ve İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Meltem Karasu katıldı.
Basın açıklamasını yapan İl Başkanı Yücel, ülkede müzisyenlerin salgın olmadan önce çok düşük ücretlerle, sosyal güvenceleri ve iş güvenliği olmadan, günübirlik kazançla meslek ve sanatlarını yaptıklarını, salgınla beraber de ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlarla mücadele ettiklerini söyledi. Başkan Yücel ayrıca sahne sanatçılarının borçları ötelenmesi ve kredi olanakları yaratılarak desteklenmesi için hükümete çağrıda bulundu.
“SANATÇILAR ANAYASANIN KORUMASI ALTINDADIR”
Müzisyenlerin ve sanatçıların pandemi öncesinde de zor şartlar altında yaşadıklarına dikkat çeken Başkan Yücel, “Şimdi de pandeminin getirdiği yasaklar ve olumsuzluklar nedeniyle hayata tutunmaya çalışan müzisyenlerimizin sesine ve onların mücadelesine dikkat çekmek için buradayız. Ülkemizde müzik emekçileri, pandeminin olmadığı dönemlerde bile çok düşük ücretlerle, sosyal güvenceleri olmadan günübirlik kazançlarla sanatlarını icra ediyorlardı. Afet, terör ve salgın gibi toplumsal olaylar olduğunda ilk müzik ve sanat etkinlikleri iptal edildiği için hem maddi hem de manevi olarak etkilenen ilk meslek grubu müzisyenlerimiz ve sanatçılarımız oluyor. Müzisyenlerimiz, bir yıldır yaşanan Covid-19 salgınında da hem işsizlik hem de sigortasız olmaları sebebiyle ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlarla mücadele ediyorlar. Hatırlatmak gerekir ki müzisyenlerimiz ve sanatçılarımız, anayasamızın koruması altındadır. Anayasanın 64. maddesinde ‘Devlet, sanatı ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken bütün tedbirleri alır’ denir” dedi.
“BU ACILAR YAŞANMAYABİLİRDİ”
İktidarın müzisyenlerin sorunlarını görmezden geldiğini ifade eden Başkan Yücel, geçim sıkıntısı nedeniyle intihar eden müzisyenleri hatırlattı ve “Bu mesleği icra eden vatandaşlarımız arasında ekmek tenesi olan müzik aletlerini ve evindeki eşyalarını satarak bakmakla sorumlu oldukları insanların karnını doyurmaya çalışanlar var. Binbir güçlükle aldığı sazını, klarnetini, kemanını, gitarını satıp engelli yakınına, yaşlı anasına/babasına bakım masrafı yapanlar var. Belki de en acısı; geçinmek, kirasını ödemek, ailesine bakmak için her şeyi yapan ama iş bulamayıp çalışamadığından, devlet sahip çıkmadığı için bunalıma girip hayatına son verenler var. İki çocuk babası sevgili Erdem Topuz ve sevgili Mehmet Mertel maalesef işsizliğin çaresizliğin kurbanı oldular. Her iki kardeşimiz de maalesef artık aramızda değiller. Bu acılar yaşanmayabilirdi. Bu kardeşlerimiz hayatta tutabilirdik. Sosyal devletin gerkeleri yerine getirilseydi, iktidar kayır altında olup olmadığına bakmadan müzisyenlerimiz destekleyip onlara sahip çıksalardı belki de Erdem v eMehmet bugün haytta olabilirlerdi” diye konuştu.
“GEÇİCİ ÇÖZÜMLER DERTLERE ÇARE OLMUYOR”
Türkiye’de müzisyenlik yapan yaklaşık 400 bin kişi olduğunu söyleyen Başkan Yücel, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yalnızca belli derneklere kayıt olan 30 bin müzisyene bin liralık maddi yardım yaptığını söyledi. Bu yardımla geçinmenin mümkün olmadığının altını çizen Başkan Yücel, esnafın ve müzisyenlerin yaşadıkları sorunların siyaset üstü bir konu olduğunu belirterek iktidara çağrıda bulundu ve şunları söyledi; “Amaç, toplumumuzun manevi ve psikolojik anlamda ruhunu doyuran bu kardeşlerimize sahip çıkmaktır. Ancak bir yıldır bu insanlarımızın derdine çare olunamamış; sokak sanatçıları, müzik emekçileri, eğlence sektörü çalışanları adeta yok sayılmıştır. Geçici çözümler ve süreli yardımlar bu dertlere çare olmuyor. Her geçen gün bu sektörde çalışan insanlarımızın dertleri de borçları da gittikçe büyüyor. Öyle ki artık bu müzisyenlerimizden bazıları kredi borçlarını ve ev kiralarını düşünemez hale geldiler. Bu sorunun çözümü için devletin sürekli ve planlı desteği olmak zorunda. Tek kalemde yandaş bir inşaat firmasının 425 milyon lira vergi borcunu silenler, bugün müzisyenlerimize ve esnafımıza sahip çıkmıyorsa bunun hesabını ne hakka ne halka verebilirler...
“İNSANLARIMIZ İNTİHARIN EŞİĞİNE GELMİŞ DURUMDA”
İnsanlar aç, işsiz, umutsuz ve çaresiz. Zaten iktidarın kriz üzerine kriz yaşattığı milletimiz pandemi yokken bile büyük sıkıntılar içindeyken pandemiyle birlikte artan işsizlik, yoksulluk ve çaresizlik halkımızı daha büyük sıkıntıların içine soktu. İşin maddi zorluğu bir yana insanlarımız artık intiharın eşiğine gelmiş durumda. İşte bu sıkıntıların en büyüğünü yaşayanlardan ve artık dayanacak güçleri kalmayan müzisyenlerimizin sesinin duyulması için AKP iktidarına sesleniyoruz: Zaman kaybetmeden, bir müzisyen daha hayatına son vermeden müzisyenlerimiz maddi destek verilmesini var olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini, normalleşme sürecine geçildiğinde uzun vadeli ve faizsiz olarak mesleki destek kredilerinin kullandırılması, müzisyen ve sanatçılarımızın sağlık giderleri ve ilaç masraflarının bir yıl süreyle devlet tarafından karşılanmasını talep ediyoruz. Tüm bunlar yapıldığında bile bu kardeşlerimizin ve ailelerinin yaşadığı sıkıntılar sona ermeyecek, yalnızca hafifleyecektir. Bu bağlamda CHP olarak ezlen tüm kesimlerin olduğu gibi müzisyenlerimizin ve sanatçılarımızın sesi olmaya, yerel yönetimlerimizle elimizden gelen tüm desteği vermeye söz veriyoruz.”